BioNTech, koronavirüs aşısı için mahkemeye gidiyor
Koronavirüs salgınında geliştirdikleri aşısı dünyanın birçok ülkesinde kullanılan BioNTech şirketi, aşının yan etkileriyle ilgili açtığı tazminat davasında bugün ilk kez hakim karşısına çıkacak.
BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre davacı, aşı sonrası vücudunun üst kısmında ağrı, el ve ayaklarında şişlik, uyku bozukluğu ve halsizlik şikayeti yaşadığını iddia ediyor.
Reuters, Hamburg’da görülecek bu davayı “yüzlerce kişinin takip edebileceğini” yazdı.
BioNTech Türk asıllı Prof. Özlem Türeci ve Prof. Uğur Şahin tarafından kurulmuştur. Türeci ve eşi Şahin, 2021 yılında “insanlığa hizmetlerinden” dolayı Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi.
‘Olumlu fayda-risk profili’
Davacıyı temsil eden Rogert & Ulbrich hukuk bürosundan avukat Tobias Ulbrich, Reuters’e verdiği demeçte, Avrupa Birliği (AB) düzenleyici kurumları ve Almanya’nın aşı değerlendirme kurumları tarafından yapılan BioNTech aşısının “pozitif fayda-risk profiline” sahip olduğu yönündeki değerlendirmesine itiraz edildiğini söyledi. mahkemede. yapacaklarını söylediler.
Fayda-risk profili, bir iş veya tedavi formülünün potansiyel faydalarının potansiyel risklerine oranını açıklayan bir terimdir. BioNTech aşısı ile ilgili yapılan değerlendirmelerde, aşının yararlarının olası riskler veya olası yan etkilerden daha fazla olduğu sonucuna varıldı.
Alman ilaç yasalarına göre ancak tıp biliminin ürünün faydasına oranla zarar verdiğini ispat etmesi durumunda veya ilacın etiketinde yanlış bilgi olması durumunda aşı veya ilaç üreten firmalar tazminat ödemekle yükümlü.
Aşıyı ABD merkezli Pfizer firmasıyla birlikte üreten BioNTech, “dikkatli incelemeden sonra vakanın asılsız olduğu sonucuna ulaştıklarını” belirtti.
Şirket, aşının olumlu fayda-risk profilinin hala olumlu olduğunu kaydetti.
Açıklamada, 64 milyonu Almanya’da olmak üzere dünya genelinde 1.5 milyar kişinin BioNTech aşısı olduğu belirtildi.
Avrupa İlaç Ajansı (EMA) da aşının güvenli olduğunu açıkladı.
EMA, geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında BioNTech dahil onayladığı tüm Covid aşılarının faydalarını yeniden teyit etmiş ve aşıların küresel ölçekte en az 20 milyon insanın hayatını kurtardığını tahmin ettiklerini belirtmişti.
Kalp kası iltihabı olasılığı çok düşük
EMA’dan yapılan açıklamada, aşının genç erkeklerde çok düşük oranda “kalp kası” ve “perikardiyum iltihabı” riski taşıdığı belirtildi.
Uluslararası kuruluşlar tarafından onaylanmış ilaçlarda beklenmedik bir yan etki olasılığı çok düşüktür.
Bununla birlikte, Kovid’in hızla yayılması ve aşıların beklenmedik bir hızla üretilmesiyle, normalden daha kısa olan deneme süresi boyunca tüm olası yan etkilerin araştırılmamış olabileceğine dair endişeler vardı.
EMA ise onay sürecinde hızlı olma adına güvenlikten taviz verilmediğini belirtti.
Avrupa İlaç Ajansı, Mayıs 2023’ün prestijiyle, her 1000 dozda 2 doza karşılık gelen 1,7 milyon anlık yan etki kaydettiğini açıkladı.
Aşının en sık görülen yan etkileri baş ağrısı, ateş, yorgunluk ve kas ağrısıdır.
Kim sorumlu tutulacak?
Reuters, davacının haklı çıkması halinde tazminatı ve mahkeme masraflarını kimin ödeyeceğinin belli olmadığını yazdı.
Reuters’e AB’nin BioNTech-Pfizer dahil olmak üzere aşı üreticileriyle toplu satın alma anlaşmalarının tamamen veya kısmen “sorumluluk reddi” unsuru içerdiğini, bu nedenle davacının davayı kazanması halinde AB hükümetlerinin de cezanın bir kısmını üstlenmesi gerektiğini bildiren kaynaklar. kalabileceğini söyledi.
Almanya da dahil olmak üzere birçok ülke, aşılardan kalıcı zarar görmüş kişiler için mali destek programları uyguluyor. Ancak bundan yararlanılması, o kişinin ayrıca tazminat talebinde bulunmasına engel değildir.
Almanya’da bugün başlayacak davada, Volkswagen’e açılan emisyon davalarının arkasındaki hukuk firması Rogert & Ulbrich, davacıyı temsil ediyor.
Hukuk bürosu bunun için emsal olarak 250’ye yakın dava dosyası daha sunduklarını bildirdi.
Bir başka hukuk firması olan Caesar-Preller de 100’e yakın emsal teşkil ettiğini açıkladı.
İtalya’da da az sayıda örnek dava açıldı.