Deprem bölgesinden Van’a gelen aileler otellere yerleştirildi
Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Van’a getirilen aileler kentteki otellere yerleştirildi.
23 Ekim ve 9 Kasım 2011 depremlerini yaşayan Van halkı, Kahramanmaraş depremlerinde evleri yıkılan ve hasar görenleri ev sahipliği yapmaya başladı.
Vatandaşların sosyal medyadan paylaşımlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşları da depremzedeleri konutlarında ve otellerinde ağırlamak istediklerini belirtirken, otel sahipleri de deprem bölgesinden gelen vatandaşlara kapılarını açtı.
Van’da 2011 depremlerini yaşayan otel sahibi Bülent Harman, deprem bölgesinden gelenleri Edremit ilçesindeki otelinde ayırdığı odalara yerleştirdi.
Ülke olarak büyük acılar yaşadıklarını ve yaraların kısa sürede sarılması için imkanlarını seferber ettiklerini belirten Harman, depremde hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara şifa diledi.
Zor bir süreç olduğunu dile getiren Harman, “Ülkemiz sağolsun. 2011’de de aynı acıları yaşadık. Depremin ardından insanlara yardım için çalışmaya başladık. Maddi destek veriyoruz ama yeterli olmuyor. kış sezonu az yoğunuz otelimizin bilgilerini paylaştım depremzedeleri ağırlayabileceğimizi belirttim bazıları dediler artık depremzedelerimizi otelimizde ağırlıyoruz Kahramanmaraş, Gaziantep ve Diyarbakır’dan 6 aile geldi onlar Şimdi misafirimiz oldular. Bugün 25 kişiyi daha ağırlayacağız” dedi.
Depremzedeler için tüm imkanların seferber edilmesi gerektiğine dikkati çeken Harman, şunları kaydetti:
“İhtiyaçlara elimizden geldiğince cevap vermeye çalışıyoruz. Şu anda harika bir durum var. Sadece devletten beklememek lazım. Tüm vatandaşların bu sorumluluk altına girmesi gerekiyor. Depremzede kardeşlerimiz depremden kurtulabilir. Aralıklı da olsa bu süreci sıcak bir yatak ve sıcak bir çorba ile atlatmak. Herkes duyarlı olsun. Davet ediyorum.”
“Deprem çok şiddetliydi”
Ailesiyle Kahramanmaraş’tan gelen Ali Dönmez, depremin çok şiddetli olduğunu ve büyük bir yıkım yaşandığını ifade etti.
İstanbul’dan Kahramanmaraş’a giderken otogarda depreme yakalandıklarını anlatan Dönmez, “Büyük bir kaos yaşandı. Enkaz altında kalmaktan çok korktuk. Hızlıca açık alana çıktık. şehir merkezindeki evimize gitmeye çalıştım ama yollar kapalıydı.Güvenlik güçleri merkeze girmemize izin vermedi.Evimizin durumu nedir bilmiyorum.Bütün insanlara çok teşekkür ederim. Vanlılara, özellikle otel sahibine kapılarını biz depremzedelere açtığı için teşekkür ederiz. Herkesin bu konuda hassasiyet göstermesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Malatya’dan 2 ablası ve 3 yeğeniyle gelen Cemil Algedik, depremin etkisinden hala kurtulamadıklarını belirterek, “Uyurken depreme yakalandık. Önce hafif sallandı. sonra hızlandı.O an kaçmaya çalıştık ama her şey dökülmeye başladı.Büyük bir tedirginlik yaşadık.Kaçmaya çalışırken düştük kaydık.Sağa ve sola savrulduk.Çocuklar bağırıyordu.Herkes kaçmaya çalışıyordu. O endişe psikolojimizi bozdu. Akrabalarımızla görüşemiyoruz. Akrabalarımızın çoğu il dışına çıktı. Buraya hiçbir şey almadan geldik. Allah Van halkından razı olsun.” dedi.
Yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarını tutamayan 62 yaşındaki Ahmet Aydın, depremde büyük bir korku yaşadıklarını ifade ederek, “Gelinim ve çocuklarımla Gaziantep’ten geldim. Binamız 14 kattı 13. kattaki evimiz sarsıldı ama attık Allaha şükür bize bir şey olmadı evimiz yıkıldı mı hasar mı bilmiyoruz bize sahip çıkan Vanlılara çok teşekkür ediyorum Allah bu acıyı bir daha kimseye yaşatmasın.” sözlerini kullandı.