Ekonomi

İstanbul’da geçimini sağlayanların oranı belli oldu

Araştırmaya katılan katılımcıların yüzde 48,6’sı konutta Mayıs ayında en çok konuşulan konunun 2023 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimi olduğunu, yüzde 34,5’i ise ekonomik sorunların olduğunu belirtti.

Nisan ayında konut konusunda en çok konuşulan bahislerin ortasında ilk sırayı ekonomik sorunlar alırken, Mayıs ayındaki seçim gündeminin ardından ekonomik sorunlar geldi.

Ekonomik sorunlar artıyor

Katılımcıların yüzde 48,4’ü Mayıs ayında İstanbul’un gündeminde ekonomik konuların olduğunu belirtti. Türkiye 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde yüzde 18,5 ile ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sırada ise yüzde 12,3 ile kamuya açık alanlardaki kaçak yapıların İBB tarafından yıkılması yer aldı.

İstanbul’un gündeminin ekonomik sorunlar olduğunu belirtenlerin oranında bir önceki aya göre yüzde 18,4 artış yaşandı.

Geçimini sağlayabileceğini belirtenlerin oranı ise %24,1.

Mayıs ayında katılımcıların yüzde 24,3’ü bazı ödemeleri yapamadığını ve borca ​​girdiğini, yüzde 11’i çok iyi anlaşamadığını, yüzde 40,4’ü zar zor geçindiğini, yüzde 24,1’i geçimini sağladığını belirtti. ve bir kenara para koyun.

Ekonominin düzeleceğini düşünenlerin oranı düştü

Mayıs ayında katılımcıların yüzde 30,1’i Türkiye ekonomisinin düzeleceğini belirtirken, yüzde 31,6’sı değişmeyeceğini, yüzde 38,2’si ise kötüleşeceğini söyledi.

Türkiye ekonomisinin düzeleceğini düşünenlerin oranı Nisan’da yüzde 48,5 iken bu oran Mayıs’ta yüzde 30,1’e geriledi.

Mayıs ayı son üç ayın en stresli ayı oldu

Katılımcılara Mayıs ayındaki ruh halleri soruldu ve 10 üzerinden değerlendirmeleri istendi. İstanbulluların ortalama gerginlik düzeyi 7,6 olarak ölçülürken, korku düzeyi 6,7 olarak ölçüldü. Mayıs ayında yaşamdan memnuniyet ve memnuniyet düzeyi 4,6 olarak ölçüldü.

İstanbulluların tansiyonu nisan ayına göre arttı. Nisan ayında voltaj seviyesi 7,1 iken Mayıs ayında 7,6 olarak ölçüldü. Memnuniyet düzeyi bir önceki aya göre azaldı. Memnuniyet düzeyi Nisan’da 4,9 iken Mayıs’ta 4,6 olarak ölçüldü.

Geleceğe dair artan umutsuzluk

Katılımcılardan geleceğe dair umutlarını 10 üzerinden derecelendirmeleri istendi. İstanbulluların geleceğe dair umutları 4,2 olarak ölçüldü.

İstanbulluların geleceğe dair umutlarını azaltan nedenler ise sırasıyla yüzde 77,9 ile ülkenin ekonomik durumu ve yüzde 43,9 ile ülkedeki siyasi durum olarak belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu