“Resmi olarak iklim göçü çağına girdik”
Papa, yaptığı yazılı açıklamada, bugün Kenya’nın başkenti Nairobi’de başlayacak iki günlük Afrika İklim Zirvesi öncesinde iklim değişikliği ve insan hareketliliğiyle ilgili zorluklara çözüm bulmak için somut adımlar atılması çağrısında bulundu.
Zirvenin Afrika ülkeleri başkanları, bakanlar, BM kurumlarının temsilcileri, insani yardım ve kalkınma ortakları, özel kesimler ve gençlerin kıta tarihindeki “en büyük buluşması” olduğunu kaydeden Pope, zirvenin benzeri görülmemiş bir fırsat olduğunu söyledi. İklim değişikliğinin Afrika’daki insan hareketliliği üzerindeki artan etkilerini ele almak. Bir fırsat olacağını söyledi.
Pope, “Afrika ülkeleri, iklim değişikliğinin etkilerine karşı en savunmasız ülkeler arasında yer alıyor ve iklim krizinin kuraklık, sel, aşırı sıcaklıklar ve yükselen deniz seviyeleri gibi korkunç etkilerini yaşıyor. 7,5 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiği kaydediliyor.” Afrika’da 2022’de doğal afetler nedeniyle yerlerinden edilenler oldu.” Pope, “Resmi olarak iklim göçü çağına girdik” diyerek, iklim değişikliği ile insan hareketliliği arasındaki bağlantıyı kıtasal ölçekte ele alacak acil çözümlere duyulan ihtiyacı vurguladı.
Etkili ve sürdürülebilir önlemler alınmazsa, 2023 yılına kadar yalnızca Afrika’da 105 milyona yakın insanın iklim değişikliği nedeniyle iç göçmen haline gelebileceğinin Dünya Bankası tarafından rapor edildiğini hatırlatan Pope, IOM’un iklim değişikliğine karşı sürdürülebilir mücadeleye katkıda bulunabileceğini söyledi. İklim değişikliğinin Afrika’ya etkileri.
IOM’dan mayıs ayında yapılan açıklamada, İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen IOM Konseyi 6. Özel Oturumunda IOM üyesi ülkelerin bir sonraki genel direktör olarak Papa’yı seçtikleri aktarılmıştı. Pope, 1 Ekim’den itibaren 5 yıllık bir süre için Antonio Vitorino’dan Genel Müdürlük görevini devralacak.